fbpx

Ciasto Drożdżowe

Published on: 24 września 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 13313

Tags: , , , ,

Ciasto drożdżowe to chyba moje ulubione :) Najlepsze, jakie jadłem to to, sprzed prawie 20 lat. 1995 rok – lipiec – obóz harcerski nad jeziorem Czyste. Pierwszy Dzień. Pierwszy podwieczorek – do dziś pamiętam ten smak :)

Mój pierwszy maraton to Poznań – a jak Poznań, to drożdżówki z kruszonką. Kiedyś przywoziłem do domu kilka i zamrażałem – są tak pyszne :)

Dla nas biegaczy, ciasto drożdżowe to idealne uzupełnienie przed maratońskiego ładowania węglowodanami. A dlaczego? Drożdże bogate są w witaminę B – tak naprawdę w 100 gramach znajduje się jej dużo więcej niż, naszego dziennego zapotrzebowania. A witamina B, w szczególności B12 pomaga nam wytwarzać czerwone krwinki, które budują naszą wydolność.

Drożdże bogate są także w potas, fosfor, cynk czy żelazo, tak więc idealnie uzupełniają nasze mikroelementy przed startem.

Jak wiecie trenuje zazwyczaj o poranku, tak więc nie mam za dużo czasu na śniadanie. Zazwyczaj jest to albo banan, albo właśnie kawałek ciasta drożdżowego – słodkie i daje energię  :) Czego chcieć więcej :)

IMG_7815

Ciasto robi się dość szybko, wymaga jednak dwóch dni :)

Dzień 1

Zaczynamy od przygotowania mieszanki, którą zostawimy na całą noc.

Dzisiaj potrzebujesz:

  • kostka masła,
  • szklanka cukru (używam brązowego),
  • szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • 50gr drożdzy.

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do tego cukier i mleko – mieszamy dokładnie aż wszystko się rozpuści.

Odstawiamy do schłodzenia – następnie dodajemy jajka i wszystko delikatnie miksujemy.

Na koniec dodajemy rozkruszone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciemnego, ciepłego miejsca (najlepsza będzie łazienka) na co najmniej 6 godzin. Ja zawsze robię mieszankę na wieczór i piekę ciasto, nawet po pracy następnego dnia.

Dzień 2

Lista zakupów na drugi dzień to:

  • 4 szklanki mąki,
  • 50 gram masła,
  • 100 gram mąki,
  • 60 gram cukru,
  • ewentualnie owoce,
  • rodzynki – uwielbiam drożdżowe z rodzynkami :).

Do mieszanki z dnia poprzedniego przesiewamy dokładnie 4 szklanki mąki. To właśnie przesiewanie spowoduje, że nasze ciasto będzie puszyste :) Wszystko dokładnie wyrabiamy – 10-15 minut, albo używamy miksera. Miksujemy, czy wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od rąk bądź miksera.

W tym momencie dodaje rodzynki i jeszcze raz mieszam.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni – używam termoobiegu.

Ciasto wylewamy do foremki i jeżeli chcemy kładziemy na górę owoce.

No i jeszcze kruszonka … omnomnom …

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i na końcu mąkę. Dokładnie mieszamy i jak lekko kruszonka ostygnie posypujemy ciasto.

Wkładamy do piekarnika – i uwaga ! – uchylamy drzwiczki. Pieczemy tak przez 20 minut – dzięki temu ciasto urośnie :)

Po 20 minutach zamykamy drzwiczki i pieczemy jeszcze około 35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

TADAM – gotowe :) idealnie smakuje z masełkiem :)

Previous post:
Next Post:

3 Responses to Ciasto Drożdżowe

  1. Mariola pisze:

    A w ilu stopniach pieczemy Kermitku? :)

  2. Mariola pisze:

    I czy z termoobiegiem? :)

  3. Mariola pisze:

    Oo już widzę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *