Wiedzieliście, że bakłażan to … jagoda? Większość, żyje w przekonaniu, że to warzywo, a tu niespodzianka. Bakłażan jest warzywem, i to po prostu wieeeeeeeeeeeeelka przerośniętą jagodą. I to zdrową jagodą :) Niskokaloryczny (zawiera 20 kcal na 100gr), składa się głównie z wody (90%) i jest bogaty w potas, wapń oraz magnez – czyli wszystko to, czego biegaczowi potrzeba. W połączeniu z orzechami włoskimi to całkiem niezła przekąska, bądź przystawka.
Składniki na 6-8 małych roladek:
- 1 duży bakłażan,
- 200 gr orzechów włoskich
- szklanka listków świeżej kolendry,
- 3 ząbki czosnku,
- pół papryczki chili,
- 3-4 łyżki oliwy,
- granat do dekoracji
- listki kolendry do dekoracji
- Bakłażana kroimy na cienkie paski, solimy i odstawiamy na 10 minut

- Do blendera wkładamy kolendrę, orzechy włoskie, czosnek, oliwę oraz papryczkę chili

- Dodajemy jeszcze kilka ziarenek granatu i wyciśniętego soku i wszystko miksujemy na jednolitą masę

- Bakłażana obsmażamy na oliwię z oliwek (nie za dużo – bo mocno chłonie oliwę) Smażymy aż zbronzowieje, a następnie zdejmujemy papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu

- Na plaster bakłażana nakładamy pastę i rolujemy w roladkę – możemy spiąć wykałaczką

- Odkładamy na noc do lodówki – wtedy smak jest najlepszy ;) Podajemy z granatem i świeżą kolendrą

Smacznego :)
Ps. Proponuje podwoić składniki, bo zjada się dość szybko :)



