Pesto … łatwo je dostać w każdym sklepie już gotowe w słoiczku. Nie wiem czy zastanawialiście się kiedyś, że tak naprawdę to danie robi się bardzo szybko i na pewno smakuje lepiej, jak to kupne. Mimo tego, że jest dość kalorycznym daniem, to składniki odżywcze jakich nam dostarcza nie przyniosą nam nic złego.Liście bazylii bogate są w błonnik i karoteny czyli witaminy A pochodzące z roślin a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy wraz z makaronem o niskim indeksie glikemicznym zapewniają nam nasycenie przez długi czas a także uzupełniają się w zakresie aminokwasów dostarczając nam pełnowartościowe białko. Idealny posiłek na obiad bądź kolacje, gdzie rano czeka nas trening.
Składniki :
- Liście z całej doniczki bazylii
- 20 gr startego parmezanu
- 20 gr orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- 20 ml oliwy
- makaron spaghetti
- Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z przepisem
- Do blendera dodajemy liścię bazylii, orzechy, czosnek oraz oliwę
- Wszystko dokładnie mielimy. Pamiętajmy, że pesto nie powinno pływać w oliwie, jeżeli wolicie, żeby było bardziej płynne to można dodać kilka łyżek oliwy, ale pamiętajmy, że powinno być nadal zwartą mazią.
- Makaron studzimy i wkładamy z powrotem do garnka – mieszamy z pesto. Nie należy go podgrzewać, bazylia wtedy nabiera gorzkiego smaku. Smacznego!
Nadmiar pesto, możemy schować do lodówki i będzie na śniadanie do pieczywka :)