Carbonara – makaron w 5 minut

Published on: 19 września 2015

Filled Under: Na Talerzu

Views: 2639

Tags: , ,

Kontynuując temat obiadów w 5 minut, dziś polecam Wam Carbonarę. Nie jest to może danie super fit, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, a smak jakim się charakteryzuje jest nie do zastąpienia. Nie jest też to danie, które przygotujecie sobie do zabrania do pracy – trzeba je jeść od razu po przygotowaniu, chyba, że chcecie jeść później jajecznicę z makaronem po podgrzaniu w mikrofalówce ;)

Składniki:

  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • 50 gram suszonego boczku Pancetta, choć od biedy można zastąpić polskim wędzonym boczkiem,
  • 2 zółtka,
  • 20 gr parmezanu,
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 100 gram makaronu (jaki macie pod ręką, choć włosi to raczej tylko z spaghetti jedzą)

image2

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron aldente – najbardziej skomplikowany moment przyrządzania dania :)
  2. Na 3 minuty przed końcem gotowania na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy boczek, aż stanie się lekko chrupiący.
  3. W miseczce mieszamy ze sobą żółtka, parmezan i zmielony świeżo czarny pieprz.
  4. Kiedy makaron się ugotuje odcedzamy, ale zostawiamy trochę wody z gotowania.
  5. Dodajemy czosnek do boczku – wszystko mieszamy 30 sekund a następnie dodajemy makaron.
  6. Patelnię zdejmujemy z ognia (czy z płyty indukcyjnej). Mieszamy i  dodajemy odrobinę wody z gotowania.
    image5
  7. Do makaronu wlewamy masę serowo żółtkową i wszystko dokładnie energicznie mieszamy.
  8. Jak najszybciej przekładamy na talerze i pdodajemy do jedzenia.
  9. Posypujemy ewentualnie jeszcze parmezanem i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Smacznego :) Lubisz Carbonarę? Nie zapomnij kliknąć LUBIĘ TO poniżej :)

image9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *