Bazyliowe pesto

Published on: 3 stycznia 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 2801

Tags: , , , , ,

Pesto … łatwo je dostać w każdym sklepie już gotowe w słoiczku. Nie wiem czy zastanawialiście się kiedyś, że tak naprawdę to danie robi się bardzo szybko i na pewno smakuje lepiej, jak to kupne. Mimo tego, że jest dość kalorycznym daniem, to składniki odżywcze jakich nam dostarcza nie przyniosą nam nic złego.Liście bazylii bogate są w błonnik i karoteny czyli witaminy A pochodzące z roślin a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy wraz z makaronem o niskim indeksie glikemicznym zapewniają nam nasycenie przez długi czas a także uzupełniają się w zakresie aminokwasów dostarczając nam pełnowartościowe białko. Idealny posiłek na obiad bądź kolacje, gdzie rano czeka nas trening.

skladniki

Składniki :

  • Liście z całej doniczki bazylii
  • 20 gr startego parmezanu
  • 20 gr orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • 20 ml oliwy
  • makaron spaghetti
  1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z przepisem
  2. Do blendera dodajemy liścię bazylii, orzechy, czosnek oraz oliwę
    blender
  3. Wszystko dokładnie mielimy. Pamiętajmy, że pesto nie powinno pływać w oliwie, jeżeli wolicie, żeby było bardziej płynne to można dodać kilka łyżek oliwy, ale pamiętajmy, że powinno być nadal zwartą mazią.
    gotowe
  4. Makaron studzimy i wkładamy z powrotem do garnka – mieszamy z pesto. Nie należy go podgrzewać, bazylia wtedy nabiera gorzkiego smaku. Smacznego!
    done

Nadmiar pesto, możemy schować do lodówki i będzie na śniadanie do pieczywka :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *