Sałatka z krewetkami i szparagami

Published on: 23 marca 2015

Filled Under: Na Talerzu

Views: 3731

Tags: , , ,

W sałatkach najfajniejsze jest to, że można mieć pewien zamysł w głowie, dodać to co zazwyczaj, a czasami zmienić składniki i robić różne podmianki. Dzięki temu zawsze wychodzi coś nowego, a sami przekonujemy się czy dane połączenie składników nam pasuje, czy nie.

Prośiliście o przepis na nasz dzisiejszy pracowy lunch więc oto i on:

Składniki (dla 4 osób):

  • krewetki – 250 gr,
  • cukinia,
  • pęczek szparagów,
  • 100gr rukoli,
  • czerwona cebula,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść ziaren słonecznika,
  • garść pestek dyni,
  • kiełki – dowolne,
  • główka czosnku,
  • oliwa paprykowa,
  • grzanki,
  • pomidorki koktaljowe,
  • 200 ml białego wina,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowensalskie.

image2

Przygotowanie:

  1. Mrożone krewetki wrzucasz na patelnie i czekasz aż glazura się roztopi. Wodę odlewamy dodajesz łyżkę oliwy i wrzucasz krewetki, chwilę podsmażasz. Dodajesz trzy wyciśnięte ząbki czosnku – mieszasz energicznie 1-2 minuty – tak, żeby czosnek się nie przypalił. Zalewasz 100ml białego wina i czekasz aż wyparuje. Jak już jest mało płynu i robi się lekko gęsty dodajesz jeszcze ząbek czosnku i mieszasz. Przekładasz do miski.
  2. Od szparagów odłam korzeń (dolną część) i wrzuć na tą samą patelnię. Dodaj trochę oliwy i 3 ząbki czosnku. Potrząsaj często patelnią, tak aby szparagi zmieniały swoje położenie na patelni. Po 5 minutach zalej 100ml białego wina i podobnie czekaj, aż płyn odparuje. Dodaj ząbek czosnku – wymieszaj. Trzymaj na patelni kolejne 5-7 minut. Najlepiej wziąć jednego szparaga i sprawdzić czy nie jest już twardy (ale ma być al dente – czyli lekko twardawy z zewnątrz, a miękki w środku. Przekładasz do krewetek.
  3. Na tej samej patelni wrzuć pokrojoną w talarki cukinię. Dodaj łyżeczkę oliwy i posyp ziołami prowensalskimi. Trzymaj dosłownie 2-3 minuty, aż się zarumieni. Przełóż do szparagów i krewetek.
  4. Na nowej patelni upraż lekko pestki słonecznika i dyni. Do miski :) Dodaj orzechy włoskie i pokrojone pomidorki.
  5. Wszystko polej jeszcze lekko paprykową oliwą. Wymieszaj dokładnie
  6. Na talerzu ułóż garść rukoli, a na to dodaj szparagi z krewetkami i dodatkami. Udekoruj kiełkam i posyp grzankami.
  7. Smacznego

image1

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *