fbpx

Gruzińskie roladki

Published on: 26 maja 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 4645

Tags: , , ,

Wiedzieliście, że bakłażan to … jagoda? Większość, żyje w przekonaniu, że to warzywo, a tu niespodzianka. Bakłażan jest warzywem, i to po prostu wieeeeeeeeeeeeelka przerośniętą jagodą. I to zdrową jagodą :) Niskokaloryczny (zawiera 20 kcal na 100gr), składa się głównie z wody (90%) i jest bogaty w potas, wapń oraz magnez – czyli wszystko to, czego biegaczowi potrzeba. W połączeniu z orzechami włoskimi to całkiem niezła przekąska, bądź przystawka.

skladniki

Składniki na 6-8 małych roladek:

  • 1 duży bakłażan,
  • 200 gr orzechów włoskich
  • szklanka listków świeżej kolendry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół papryczki chili,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • granat do dekoracji
  • listki kolendry do dekoracji
  1. Bakłażana kroimy na cienkie paski, solimy i odstawiamy na 10 minut
    baklazano
  2. Do blendera wkładamy kolendrę, orzechy włoskie, czosnek, oliwę oraz papryczkę chili
    pasta
  3. Dodajemy jeszcze kilka ziarenek granatu i wyciśniętego soku i wszystko miksujemy na jednolitą masę
    pasta 2
  4. Bakłażana obsmażamy na oliwię z oliwek (nie za dużo – bo mocno chłonie oliwę) Smażymy aż zbronzowieje, a następnie zdejmujemy papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczubaklazano1
  5. Na plaster bakłażana nakładamy pastę i rolujemy w roladkę – możemy spiąć wykałaczką
    nakladanie
  6. Odkładamy na noc do lodówki – wtedy smak jest najlepszy ;) Podajemy z granatem i świeżą kolendrą
    ready1

Smacznego :)

Ps. Proponuje podwoić składniki, bo zjada się dość szybko :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *