Składniki :
- Jajka – ilość dowolna,
- Pieczarki – po jednej większej pieczarce na jajko,
- Szczypiorek – na 6 jajek jeden pęczek cienkiego szczypiorku lub połowa szczypioru,
- Pieprz Czarny.
- Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
- Jajka gotujemy na twardo, starte pieczarki podsmażamy na maśle, aż całkowicie puszczą wodę,
- Jajka studzimy i obieramy ze skorupki, czekamy aż pieczarki ostygną,
- Jajka kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka, które dodajemy do pieczarek,
- Dodajemy szczypiorek i widelcem ugniatamy na jednolitą masę, doprawiając pieprzem (dużo pieprzu :)),
- Powstałą masę nakładamy do jajek w miejsce gdzie wcześniej było żółtka. Możemy nakładać górką :),
Jajka smakują dobrze na zimno, można też je obtoczyć w bułce tartej i przed podaniem podsmażyć na masełku :)
Zamiast pieczarek można dodać wędzonego łososia – też pysznie smakuje.
Zapewne zostanie Wam za dużo masy – idealnie nadaje się do posmarowania pieczywka jako kanapka :)
Smacznego i Wesołych Świąt