Jajka faszerowane pieczarkami

Published on: 18 kwietnia 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 1740

Tags: , ,

Składniki :

  • Jajka – ilość dowolna,
  • Pieczarki – po jednej większej pieczarce na jajko,
  • Szczypiorek – na 6 jajek jeden pęczek cienkiego szczypiorku lub połowa szczypioru,
  • Pieprz Czarny.

produkty

  1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
    tarka
  2. Jajka gotujemy na twardo, starte pieczarki podsmażamy na maśle, aż całkowicie puszczą wodę,
    smazenie
  3. Jajka studzimy i obieramy ze skorupki, czekamy aż pieczarki ostygną,
  4. Jajka kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka, które dodajemy do pieczarek,
    zoltko
  5. Dodajemy szczypiorek i widelcem ugniatamy na jednolitą masę, doprawiając pieprzem (dużo pieprzu :)),
    pasta
  6. Powstałą masę nakładamy do jajek w miejsce gdzie wcześniej było żółtka. Możemy nakładać górką :),

Jajka smakują dobrze na zimno, można też je obtoczyć w bułce tartej i przed podaniem podsmażyć na masełku :)

Zamiast pieczarek można dodać wędzonego łososia – też pysznie smakuje.

Zapewne zostanie Wam za dużo masy – idealnie nadaje się do posmarowania pieczywka jako kanapka :)

Smacznego i Wesołych Świąt

Previous post:
Next Post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *