Jajka w pomidorach ze szparagami i chorizo

Published on: 5 marca 2016

Filled Under: Na Talerzu

Views: 3931

Jeżeli znudziła Ci się jajecznica, to spróbuj tej jajecznej wariacji :) Gwarantuje, że jak raz spróbujesz tego dania to, gdy tylko będziesz miał chwilę więcej na przygotowania śniadania, to szakszuka będzie gościła na Twoim stole. U nas dzisiaj idealnie sprawdziła się po 12 km biegu i kilku kilometrach pływania :)

Składniki na porcję dla czterech osób:

  • 10 jajek,
  • 10 pomidorów,
  • dwie cebule,
  • pęczek szparagów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • 100 gr chorizo,
  • sól,
  • pieprz.

FullSizeRender (3)

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę chorizo oraz czosnek i szparagi.
  2. Po 5minutach dodaj obrane ze skóry pomidory pokrojone w kostkę.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawami – ostrą papryką, kminem rzymskim oraz kurkumą.
  4. Kiedy pomidory puszczą sok i całość stworzy gęstą postać zrób w sosie dziurki.
  5. W dziurki wbij jajka, uważając, żeby nie naruszyć struktury żółtka.
  6. Przykryj pokrywkę i poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *