Jajka w pomidorach ze szparagami i chorizo

Published on: 5 marca 2016

Filled Under: Na Talerzu

Views: 23079

Jeżeli znudziła Ci się jajecznica, to spróbuj tej jajecznej wariacji :) Gwarantuje, że jak raz spróbujesz tego dania to, gdy tylko będziesz miał chwilę więcej na przygotowania śniadania, to szakszuka będzie gościła na Twoim stole. U nas dzisiaj idealnie sprawdziła się po 12 km biegu i kilku kilometrach pływania :)

Składniki na porcję dla czterech osób:

  • 10 jajek,
  • 10 pomidorów,
  • dwie cebule,
  • pęczek szparagów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • 100 gr chorizo,
  • sól,
  • pieprz.

FullSizeRender (3)

Przygotowanie:

  1. Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę chorizo oraz czosnek i szparagi.
  2. Po 5minutach dodaj obrane ze skóry pomidory pokrojone w kostkę.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawami – ostrą papryką, kminem rzymskim oraz kurkumą.
  4. Kiedy pomidory puszczą sok i całość stworzy gęstą postać zrób w sosie dziurki.
  5. W dziurki wbij jajka, uważając, żeby nie naruszyć struktury żółtka.
  6. Przykryj pokrywkę i poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.

Smacznego.

One Response to Jajka w pomidorach ze szparagami i chorizo

  1. Bardzo ciekawa strona ochoczo będę częściej ją czytać. Nie mogę się doczekać kiedy przeczytam inne porady.
    Kosz do segregacji smieci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *