Jeżeli znudziła Ci się jajecznica, to spróbuj tej jajecznej wariacji :) Gwarantuje, że jak raz spróbujesz tego dania to, gdy tylko będziesz miał chwilę więcej na przygotowania śniadania, to szakszuka będzie gościła na Twoim stole. U nas dzisiaj idealnie sprawdziła się po 12 km biegu i kilku kilometrach pływania :)
Składniki na porcję dla czterech osób:
- 10 jajek,
- 10 pomidorów,
- dwie cebule,
- pęczek szparagów,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta kminu rzymskiego,
- szczypta kurkumy,
- 100 gr chorizo,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Pokrojoną drobno cebulę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę chorizo oraz czosnek i szparagi.
- Po 5minutach dodaj obrane ze skóry pomidory pokrojone w kostkę.
- Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawami – ostrą papryką, kminem rzymskim oraz kurkumą.
- Kiedy pomidory puszczą sok i całość stworzy gęstą postać zrób w sosie dziurki.
- W dziurki wbij jajka, uważając, żeby nie naruszyć struktury żółtka.
- Przykryj pokrywkę i poczekaj, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.
Smacznego.
Bardzo ciekawa strona ochoczo będę częściej ją czytać. Nie mogę się doczekać kiedy przeczytam inne porady.
Kosz do segregacji smieci