Jeżeli szukasz czegoś co robi się szybko, jest zdrowe i mega pożywne to polecam szybko sprawdzić czy masz w domu potrzebne rzeczy, a jak nie to migusiem do sklepu uzupełnić zapasy. U mnie w lodówce zawsze są składniki na to danie, które odkryłem całkiem niedawno. W 15 minut zrobisz ciepły posiłek, który idealnie nadaje się czy to na kolację, czy na lunch do pracy, a i ujdzie też na zimno jako sałatka na imprezę.
Składniki:
- puszka ciecierzycy,
- dwie kiełbaski chorizo fresco,
- czerwona cebula,
- jedna grilowana papryka (są dostępne w słoikach w zalewie),
- 100 gr liści szpinaku,
- ostra papryka w proszku,
- łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone w kostkę chorizo razem z cebulą. Podsmaż, do momentu wydzielenia się żółto-pomarańczowego tłuszczyku.
- Dodaj pokrojoną w paski grilowaną paprykę. Podsmaż 2 minuty.
- Dodaj odsączoną ciecierzycę – wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i poczekaj aż szpinak zwiędnie.
- Na sam koniec posyp wszystko szczyptą (albo dwiema :-)) ostrej papryki w proszku.
Gotowe – nie zajmie Wam to więcej jak 15 minut – a smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno.