Ciecierzyca z Chorizo

Published on: 11 maja 2015

Filled Under: Na Talerzu

Views: 3333

Tags: , , ,

Jeżeli szukasz czegoś co robi się szybko, jest zdrowe i mega pożywne to polecam szybko sprawdzić czy masz w domu potrzebne rzeczy, a jak nie to migusiem do sklepu uzupełnić zapasy. U mnie w lodówce zawsze są składniki na to danie, które odkryłem całkiem niedawno. W 15 minut zrobisz ciepły posiłek, który idealnie nadaje się czy to na kolację, czy na lunch do pracy, a i ujdzie też na zimno jako sałatka na imprezę.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • dwie kiełbaski chorizo fresco,
  • czerwona cebula,
  • jedna grilowana papryka (są dostępne w słoikach w zalewie),
  • 100 gr liści szpinaku,
  • ostra papryka w proszku,
  • łyżka oliwy z oliwek.

IMG_2669

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone w kostkę chorizo razem z cebulą. Podsmaż, do momentu wydzielenia się żółto-pomarańczowego tłuszczyku.
  2. Dodaj pokrojoną w paski grilowaną paprykę. Podsmaż 2 minuty.
  3. Dodaj odsączoną ciecierzycę – wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj liście szpinaku, wymieszaj i poczekaj aż szpinak zwiędnie.
  5. Na sam koniec posyp wszystko szczyptą (albo dwiema :-)) ostrej papryki w proszku.

image5

Gotowe – nie zajmie Wam to więcej jak 15 minut – a smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *