Risotto z grzybami i szynką parmeńską

Published on: 14 października 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 5179

Tags: , , , , ,

Obiecywałem, obiecywałem i w końcu spisałem przepis na risotto. A to wszystko dzięki temu, że wczoraj po biegu na straganie dorwałem podgrzybki. A jak już są świeże grzyby to trzeba to wykorzystać :)

10712899_10153243405159447_1290975888801036366_n

Risotto to jedno z tych dań, które wszystkim wydaje się dość skomplikowane, a jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 200 gr grzybów (mogą być suszone, mrożone albo świeże – tylko nie pieczarki :)),
  • 400 gr ryżu do risotto – Arborio,
  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 ml białego wina,
  • 50 gr parmezanu,
  • 2 łyżka masła (ja używam klarowanego),
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej,
  • 1,2 litra bulionu (jak nie macie czasu to może być z kostki)
  • pietruszka

Krok po kroku jak zrobić dobre risotto :) 

  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła, aż się zeszkli (czyli będzie przeźroczysta :)). Dodajemy czosnek i energicznie mieszamy :)
  2. Dodajemy pokrojone na większe kawałki grzyby i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Jeżeli używamy mrożonych grzybów – zalewamy je wcześniej wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut.
  3. Dodajemy ryż i zalewamy winem – czekamy, aż wino wyparuję i zalewamy bulionem, tak żeby przykryć cały ryż. Jeśli robicie z suszonych grzybów to zalewamy wodą w której się moczyły – super smak i aromat będzie :)
  4. Jak ryż napęcznieje bulionem to znów dolewamy i tak powtarzamy tą czynność, aż ryż nie będzie już twardy – ma być miękki (no ale nie za bardzo :)). Ja lubię taki prawie al dente – ale w przypadku risotto, to jednak już taki gdzie tej twardości już prawie nie czuć.
  5. Szynkę parmeńską kroimy na malutkie kawałeczki i dodajemy do ryżu.
  6. Dodajemy łyżkę masła oraz parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i jemy :)

Smacznego

PS. jak zwykle wyszło tyle, że mogę pół wojska obdarować jedzeniem :)

DSC_0001

One Response to Risotto z grzybami i szynką parmeńską

  1. Sylwia pisze:

    Ha! Takie same talerze mamy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *