Głodny? Na co czekasz … Przygotuj sobie szybką i zdrową sałatkę z krewetkami i szparagami:
Składniki
- garść rukoli
- 150 gr krewetek koktajlowych
- 4 szparagi zielone
- 4 pomidorki koktajlowe
- garść kiełków słonecznika
- garść mieszanki kiełków
- dwa krążki czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnki
- oliwa z oliwek paprykowo czosnkowa
- W garnku zagotowujemy wodę,
- Do gotującej się wody dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, a następnie szparagi. Gotujemy 10 minut. Przelewamy zimną wodą,
- Zamrożone krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i czekamy, aż puszczą wodę. Wodę odlewamy,
- Na patelnie z krewetkami dodajemy oliwę i wyciśnięte ząbki czosnku – podsmażamy 2-3 minuty,
- Do głębokiego talerza wkładamy rukolę, pokrojone pomidorki, czerwoną cebulę oraz kiełki. Następnie dodajemy krewetki oraz szparagi.,
- Wszystko polewamy pikantną oliwą z oliwek. Dekorujemy listkiem bazylii.
Smacznego!