Faszerowane roladki z kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej

Published on: 25 listopada 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 10310

Tags: , , , ,

Maraton w Walencji to nie było jedyne wyzwanie dla mnie tamtej niedzieli. Na wieczór zaprosiliśmy wszystkich znajomych do naszego apartamentu aby wspólnie poświętować i poopowiadać sobie wrażenia z porannego biegu. Wyzwanie jakie przede mną staneło to przygotowanie kolacji dla ponad 20 osób. Czasu nie było za wiele, więc trzeba było wymyślić coś szybkiego, ale i wyrafinowanego – no bo w końcu nie podejmiemy gości kanapkami, czy zamawianą pizzą :)) (ta była zaraz po biegu :-)))

IMG_3272

Padło na sprawdzone już z wyjazdu do Barcelony – faszerowane roladki z kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej. Jak się okazało jedzonko smakowało i już miałem kilka wiadomości z prośbą o przepis :)

No to oto i on :)

Składniki (dla 4 osób):

  • dwie piersi z kurczaka,
  • 8 szparagów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej (morze być serano, prosciuto, co tam macie pod ręką),
  • 100-150 ml oliwy z oliwek,
  • 50 gram parmezanu,
  • papryka ostra.

IMG_3274

Krok po kroku

  1. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
  2. Dwa ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy z oliwą – dodajemy łyżkę ostrej papryki i mieszamy – odstawiamy na 10 minut.
  3. Dwa pozostałe ząbki kroimy na cienkie plastry.
  4. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół i smarujemy z obu stron przyprawioną oliwą.
  5. Na desce / talerzu kładziemy plaster szynki parmeńskiej a na nim przekrojoną na pół pierś z kurczaka.
  6. Na jednym z końców układamy dwa szparagi, pomidora suszonego oraz kilka plasterków czosnku.
  7. Kurczaka razem z szynką zwijamy wokół szparagów i smarujemy raz jeszcze naszą oliwną mieszanką
  8. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
  9. Po 15 minutach wyjmujemy na chwile i posypujemy parmezanem i wkładamy jeszcze na 2-3 minuty

IMG_3282

IMG_3290

Gotowe :) Generalnie tym co włożycie do środka kurczaka możecie eksperymentować :) Na pewno dobrze sprawdzi się też papryka czy pieczarki.

PS. Ten sosik co zostanie na blaszce … nie wylewajcie – maczajcie z pieczywkiem – miodzio !!!

IMG_3280

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *