fbpx

Sałatka z Burakiem na drugie śniadanie

Published on: 1 kwietnia 2015

Filled Under: Na Talerzu

Views: 7088

Tags: , ,

O cudownych właściwościach buraka wspominać chyba nie muszę, ale żeby nie być gołosłownym to tylko przypomnę, że to bardzo tanie warzywo zawiera witaminę C oraz B1 a także mnóstwo mikro i makroelementów, które nam ludziom aktywnym są bardzo potrzebne, bo zwyczajnie podczas wysiłku się ich pozbywamy. To, że piję codziennie sok z buraka to wiecie (swoją drogą to aż dziwne, że jeszcze się nie znalazł tu przepis – ale obiecuję to szybko nadrobić).

Dziś jednak chciałbym Wam zaproponować sałatkę z pieczonym burakiem, która u mnie będzie gościć w najbliższych dniach jako drugie śniadanie w pracy. W związku z tym, że upieczenie buraka zajmuje trochę czasu (około godziny) to proponuję wykorzystać moment, kiedy robicie jakieś inne danie w piekarniku – upiec jednocześnie buraka, a później śmiało możecie przechowywać go w lodówce. Ja wykorzystałem wczoraj moment, kiedy to robiłem łososia z pesto w szynce parmeńskiej

IMG_7221

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 duży burak,
  • pół cukinii,
  • pół pęka szparagów,
  • miks świeżych sałat
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika,
  • garść migdałów,
  • kilka winogron,
  • czosnek,
  • zioła prowensalskie,
  • pikantna oliwa z oliwek
  • zwykła oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Buraka zawiń w folię aluminiową i wsadź do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika na godzinę.
  2. W tym samym piekarniku (i w tym samym czasie :-)) upiecz szparagi, odłamując wcześniej korzenie i smarując oliwą z oliwek oraz wyciśniętym czosnkiem.
  3. Na patelni grillowej ugrilluj pokrojoną cukinię lekko posmarowaną oliwą oraz posypaną ziołami prowensalskimi.
  4. Buraka jak ostygnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
  5. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki
  6. Do miseczki włóż sałatę, buraka, szparagi oraz cukinię. Dodaj winogrono, oraz uprażone migdały, pestki słonecznika, dyni. Wszytko polej delikatnie swoja ulubioną oliwą – u mnie króluje pikantną.

image1 (2)

Jeżeli choć przez chwilkę pociekła Ci ślinka na widok tej sałatki – wiesz co zrobić :) Klikaj lajka poniżej :)
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *