Gdy wracasz do domu po całym dni pracy, dwóch treningach i masz ochotę na coś specjalnego do jedzenie to Quesadilla jest tym czego szukasz. Z nazwy to może i jest skomplikowanym daniem, ale robi się ją dosłownie w 10 minut a jest naprawdę prze smakowa – a na dodatek jest super odmianą od kanapek :)
Składniki (1 quesedilla):
- dwa placki tortilla,
- 50 gr startego sera żółtego,
- 50 gr startej polędwicy z kurczaka (albo inne mięsko czy warzywka)
- 3 starte pieczarki
Przygotowanie:
Jak masz patelnię do naleśników to będzie idealna, ale każda inna też się nada.
- Na patelni połóż jeden z placków, a na nim rozłóż wymieszane ze sobą ser żółty, szynę i pieczarki. Przykryj drugim plackiem.
- Przykryj przykrywką i co 2 minuty przewracaj. Uważaj, aby nie spalić placków, ale najlepsze quesadilla jest taka, która ma lekko przypieczone placki
- Po 2 – 3 odwróceniach placki będą gotowe – SMACZNEGO
Do placków proponuję przygotować pomidorową salsę, którą też zrobisz dosłownie w 5 minut.
Składniki
- dwa pomidory,
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- pół papryczki chili,
- kilka listków bazylii,
- mielony czarny pieprz
- szczypiorek.
Przygotowanie:
- Na pomidorach naznacz nożem krzyżyk – zalej wrzątkiem i poczekaj 5 minut. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój drobno w kostkę, dodaj do pomidorów razem z papryczką, czosnkiem i bazylią. Zblednuj wszystko, ale nie za mocno, tak żeby całość była gęsta i pozostawały drobne kawałki pomidora i cebulki.
- Posyp zmielonym czarnym pieprzem i szczypiorkiem.