fbpx

Warzywna Galaretka

Published on: 16 grudnia 2014

Filled Under: Na Talerzu

Views: 6213

Tags: , , , ,

Gdyby ktoś zaproponował mi kurczaka w galarecie jeszcze miesiąc temu to odprawiłbym go z kwitkiem.
Z tatarem było podobnie – kiedyś nie mogłem na niego patrzeć i nie wyobrażałem sobie, jak można w ogóle jeść surowe mięso. Jak widać popularne zakąski do wódeczki mi posmakowały choć jem je bez dodatku wysokoprocentowego :)

Pierwszy raz zjadłem nózki w galarecie jakieś 2-3 tygodnie temu przygotowane przez Panią Trenerową, czyli Dorotę. Oczywiście mówiłem, że to nie dobre i na pewno nie będzie mi smakowało, ale, że generalnie kiedyś na wszystko tak mówiłem to trzeba było spróbować. Okazało się, że nie jest to takie złe, a tak naprawdę, idealnie nadaje się na kolację, czy też drugie śniadanie do pracy. A wszystko to zdrowe i dobre dla biegacza, bo nie dość, że gotowane to jeszcze zawiera kolagen dla naszych kolan :)

Mimo, że potrzeba trochę czasu poświęcić na przygotowanie, bo gotowanie trwa około godziny, to samo przygotowanie zajmuje około 15-20 minut. Większość robi się sama, wystarczy tylko ze dwa trzy razy podejść do kuchni, a jak przygotujcie to będzie już na kilka dni.

Wczoraj przystąpiłem do próby przygotowania własnych galaretek i muszę przyznać, że wyszły całkiem całkiem. Oczywiście posiłkowałem się tu gorącą linią z Dorotą przez telefon, oraz przeszukałem kilka przepisów w necie i udało się wziąć trochę z tego, trochę z tamtego i oto on. Przepis na warzywne galaretki.

Składniki (12 galaretek):

  • Dwie podwójne piersi z kurczaka,
  • puszka groszku,
  • dwa listki laurowe,
  • dwie kuleczki ziela angielskiego,
  • dwie marchewki,
  • puszka kukurydzy w mini kolbach,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 duże różyczki brokuła,
  • paczka żelatyny,
  • łyzeczka ziaren kolendry,
  • sól, pieprz,
  • cytryna i oliwa do pokropienia

IMG_6333

Gotujemy:

  1. Do garnka wlewamy około 1.5 litra wody, wkładamy do niej piersi z kurczaka, marchewki oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz kolendrę) – gotujemy aż marchewka i kurczak będą miękkie – mi wyszło około 55 minut.
  2. Marchewkę kroimy na plasterki, kurczaka drobno siekamy.
  3. Brokuła blanszujemy, czyli wrzucamy na 5 minut do gorącej wody – dzielimy na małe różyczki.
  4. Do miseczek / filiżanek / formy na muffinki – co macie pod ręką wkładamy na spód marchewkę, na to kurczaka, groszek, brokuła oraz kukurydzę pokrojoną na małe kawałeczki.
  5. Żelatynę (około 5 łyżek) rozpuszczamy w małej ilości wrzątku a następnie dodajemy do wywaru.
  6. Zalewamy nasze miseczki galaretą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Podajemy z cytryną i pokropione oliwą. Dla mnie idealnie pasuje do tego ciemne pieczywo, i jak sobie myślę po fakcie to chętnie dodałbym do tego jeszcze jajko :)

Smacznego :)

 

Previous post:
Next Post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *