Quesadilla

Published on: 19 lutego 2015

Filled Under: Na Talerzu

Views: 2393

Tags: ,

Gdy wracasz do domu po całym dni pracy, dwóch treningach i masz ochotę na coś specjalnego do jedzenie to Quesadilla jest tym czego szukasz. Z nazwy to może i jest skomplikowanym daniem, ale robi się ją dosłownie w 10 minut a jest naprawdę prze smakowa – a na dodatek jest super odmianą od kanapek :)

Składniki (1 quesedilla):

  • dwa placki tortilla,
  • 50 gr startego sera żółtego,
  • 50 gr startej polędwicy z kurczaka (albo inne mięsko czy warzywka)
  • 3 starte pieczarki

Przygotowanie:

Jak masz patelnię do naleśników to będzie idealna, ale każda inna też się nada.

  1. Na patelni połóż jeden z placków, a na nim rozłóż wymieszane ze sobą ser żółty, szynę i pieczarki. Przykryj drugim plackiem.
  2. Przykryj przykrywką i co 2 minuty przewracaj. Uważaj, aby nie spalić placków, ale najlepsze quesadilla jest taka, która ma lekko przypieczone placki
  3. Po 2 – 3 odwróceniach placki będą gotowe – SMACZNEGO

Do placków proponuję przygotować pomidorową salsę, którą też zrobisz dosłownie w 5 minut.

IMG_2919

Składniki

  • dwa pomidory,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół papryczki chili,
  • kilka listków bazylii,
  • mielony czarny pieprz
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

  1. Na pomidorach naznacz nożem krzyżyk – zalej wrzątkiem i poczekaj 5 minut. Obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę, dodaj do pomidorów razem z papryczką, czosnkiem i bazylią. Zblednuj wszystko, ale nie za mocno, tak żeby całość była gęsta i pozostawały drobne kawałki pomidora i cebulki.
  3. Posyp zmielonym czarnym pieprzem i szczypiorkiem.
Previous post:
Next Post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *