Śledź to kolejne danie z tych, na które kiedyś nie mogłem patrzeć, dopóki nie spróbowałem i się nie przekonałem. I tak odkąd zrobiłem je po raz pierwszy tak zostało do dziś, że to ja przygotowuje je na wigilię do domu i nie tylko – bo wszystkie te ze znajomymi, a jest ich kilka też obstawiam moimi śledziowymi tworami. W tym roku przygotowałem 2 kilogramy śledzików na dwa sposoby – klasyczny i na słodko. Jeśli jeszcze nie macie przygotowanych śledzi, to najlepszy czas, żeby to zrobić. Tych kilka dni do wigilii to idealny czas, aby rybka przeszła smakiem.
Jedząc śledzie wzmacniamy serce oraz poprawiamy naszą pamięć. Są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Zalicza się je do tłustych ryb, ale nie są wcale kaloryczne. Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Klasyczny z cebulką
Składniki:
- śledź – ilość uzależniona od potrzeby,
- duża cebula na każde 250 gram śledzia,
- olej – tyle, żeby zalać śledzia,
- pieprz czarny w ziarnach,
- gorczyca
Przgygotowanie:
- Śledzia wkładamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na godzinkę żeby zeszła z niego sól – chyba, że lubicie bardzo słone to ten krok można pominąć, albo skrócić.
- Cebulę kroimy drobno w kostkę – ja do tego celu używam blendera – 5 cebul posiekanych w kostkę dosłownie w 6 sekund.
- Śledzia kroimy na małe kawalki i wkładamy do słoika. Posypujemy ziarnami gorczycy oraz pieprzu, przykrywamy cebulką. Na to kładziemy kolejną warstwę i kolejną. Zalewamy olejem.
- Szczelnie zakręcone słoiki wkładamy do lodówki i zostawiamy na minimum 3 dni.
- Jemy :)
Na słodko – z cynamonem i rodzynkami.
Składniki:
- śledź – ilość uzależniona od potrzeby,
- rodzynki – dużo rodzynek,
- Cynamon – ilość w zależności od upodobań,
- olej – tyle, żeby zalać śledzia.
Przgygotowanie:
- Śledzia wkładamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na godzinkę żeby zeszła z niego sól – chyba, że lubicie bardzo słone to ten krok można pominąć, albo skrócić.
- Śledzia kroimy na małe kawalki i wkładamy do słoika. Posypujemy połową łyżeczki cynamonu i wrzucamy rodzynki, aby przykryły śledzia. Na to kolejne pół łyżeczki cynamonu. Następnie kładziemy kolejne warstwy. Zalewamy olejem.
- Szczelnie zakręcone słoiki wkładamy do lodówki i zostawiamy na minimum 3 dni.
- Jemy :)
Macie jakieś inne pomysły na śledzia – dajcie w komentarzu swoje ulubione – może czegoś spróbujemy nowego :)
Smacznego!