fbpx

Tajski kurczak z orzechami nerkowca

Published on: 13 listopada 2013

Filled Under: Na Talerzu

Views: 8316

Tags: , , , ,

Kuchnia azjatycka jest jedną z moich ulubionych. Bogata w ostre, wyraźne smaki zawierające dużo czosnku i ostrej papryczki chili.  Tym razem proponuje Wam moje ulubione danie z Tajlandii – kurczaka na ostro z orzechami nerkowca.IMG_5660

Składniki

  • pierś z kurczaka,
  • 200 g orzechów nerkowca
  • pół czerwonej papryki
  • 6-8 różyczek brokuła
  • cebula
  • szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • pół / cała papryczka chili
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • paczka makaronu MIE
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyzk octu winnego

 

  • Na zwykłą patelnie wsypujemy orzeszki nerkowca i prażymy aż staną się miękkie i lekko zbrązowieją
    IMG_5549
  • Kurczaka kroimy w cienkie plastry. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy z kurczakiem. Doprawiamy solą. Rozgrzewamy WOKa, a następnie wlewamy na niego łyżkę oliwy. Czekamy aż się nagrzeje (lekko zacznie dymić) i wrzucamy kurczaka. Smażymy około 7 minut tak aby nabrał lekko brązowej barwy. Będzie się kleił do patelni, trzeba zdrapywać i się tym nie przejmować :) Kurczaka zdejmujemy z woka.
    IMG_5543
  • Do woka dodajemy łyżkę oliwy rozgrzewamy. W tym czasie kroimy cebule w ćwiartki. Wrzucamy do woka. Następnie paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Po 2-3 minutach dorzucamy brokuła. Warzywa smażymy jeszcze chwilę aż będą aldente – nie za długo. Zdejmujemy i dodajemy do kurczaka.
    IMG_5659
  • Szczypiorek i papryczkę chili drobno kroimy. Wyciskamy czosnek. Do woka dodajemy łyżeczkę oliwy wrzucamy. Po rozgrzaniu wrzucamy pokrojone przyprawy i energicznie mieszamy – około 30 max 45 sekund, tak żeby czosnek się nie przypalił.
    IMG_5595
  • Do przypraw dodajemy kurczaka, orzechy nerkowca i warzywa – zmniejszamy ogień i mieszamy.
    IMG_5600
  • Do słoika wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki wody, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki cukru. Energicznie mieszamy i dodajemy do kurczaka z dodatkami. Wszystko mieszamy i jeszcze 3-5 minut trzymamy na małym ogniu.
    IMG_5611 IMG_5614
  • Makaron dodajemy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i mieszamy z kurczakiem
    IMG_5649

Gotowe smacznego !

 

 

Previous post:
Next Post:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *