Obiecywałem, obiecywałem i w końcu spisałem przepis na risotto. A to wszystko dzięki temu, że wczoraj po biegu na straganie dorwałem podgrzybki. A jak już są świeże grzyby to trzeba to wykorzystać :)
Risotto to jedno z tych dań, które wszystkim wydaje się dość skomplikowane, a jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 200 gr grzybów (mogą być suszone, mrożone albo świeże – tylko nie pieczarki :)),
- 400 gr ryżu do risotto – Arborio,
- cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 ml białego wina,
- 50 gr parmezanu,
- 2 łyżka masła (ja używam klarowanego),
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- 1,2 litra bulionu (jak nie macie czasu to może być z kostki)
- pietruszka
Krok po kroku jak zrobić dobre risotto :)
- Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła, aż się zeszkli (czyli będzie przeźroczysta :)). Dodajemy czosnek i energicznie mieszamy :)
- Dodajemy pokrojone na większe kawałki grzyby i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Jeżeli używamy mrożonych grzybów – zalewamy je wcześniej wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut.
- Dodajemy ryż i zalewamy winem – czekamy, aż wino wyparuję i zalewamy bulionem, tak żeby przykryć cały ryż. Jeśli robicie z suszonych grzybów to zalewamy wodą w której się moczyły – super smak i aromat będzie :)
- Jak ryż napęcznieje bulionem to znów dolewamy i tak powtarzamy tą czynność, aż ryż nie będzie już twardy – ma być miękki (no ale nie za bardzo :)). Ja lubię taki prawie al dente – ale w przypadku risotto, to jednak już taki gdzie tej twardości już prawie nie czuć.
- Szynkę parmeńską kroimy na malutkie kawałeczki i dodajemy do ryżu.
- Dodajemy łyżkę masła oraz parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
- Posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki i jemy :)
Smacznego
PS. jak zwykle wyszło tyle, że mogę pół wojska obdarować jedzeniem :)
Ha! Takie same talerze mamy :)