W sałatkach najfajniejsze jest to, że można mieć pewien zamysł w głowie, dodać to co zazwyczaj, a czasami zmienić składniki i robić różne podmianki. Dzięki temu zawsze wychodzi coś nowego, a sami przekonujemy się czy dane połączenie składników nam pasuje, czy nie.
Prośiliście o przepis na nasz dzisiejszy pracowy lunch więc oto i on:
Składniki (dla 4 osób):
- krewetki – 250 gr,
- cukinia,
- pęczek szparagów,
- 100gr rukoli,
- czerwona cebula,
- garść orzechów włoskich,
- garść ziaren słonecznika,
- garść pestek dyni,
- kiełki – dowolne,
- główka czosnku,
- oliwa paprykowa,
- grzanki,
- pomidorki koktaljowe,
- 200 ml białego wina,
- oliwa z oliwek,
- zioła prowensalskie.
Przygotowanie:
- Mrożone krewetki wrzucasz na patelnie i czekasz aż glazura się roztopi. Wodę odlewamy dodajesz łyżkę oliwy i wrzucasz krewetki, chwilę podsmażasz. Dodajesz trzy wyciśnięte ząbki czosnku – mieszasz energicznie 1-2 minuty – tak, żeby czosnek się nie przypalił. Zalewasz 100ml białego wina i czekasz aż wyparuje. Jak już jest mało płynu i robi się lekko gęsty dodajesz jeszcze ząbek czosnku i mieszasz. Przekładasz do miski.
- Od szparagów odłam korzeń (dolną część) i wrzuć na tą samą patelnię. Dodaj trochę oliwy i 3 ząbki czosnku. Potrząsaj często patelnią, tak aby szparagi zmieniały swoje położenie na patelni. Po 5 minutach zalej 100ml białego wina i podobnie czekaj, aż płyn odparuje. Dodaj ząbek czosnku – wymieszaj. Trzymaj na patelni kolejne 5-7 minut. Najlepiej wziąć jednego szparaga i sprawdzić czy nie jest już twardy (ale ma być al dente – czyli lekko twardawy z zewnątrz, a miękki w środku. Przekładasz do krewetek.
- Na tej samej patelni wrzuć pokrojoną w talarki cukinię. Dodaj łyżeczkę oliwy i posyp ziołami prowensalskimi. Trzymaj dosłownie 2-3 minuty, aż się zarumieni. Przełóż do szparagów i krewetek.
- Na nowej patelni upraż lekko pestki słonecznika i dyni. Do miski :) Dodaj orzechy włoskie i pokrojone pomidorki.
- Wszystko polej jeszcze lekko paprykową oliwą. Wymieszaj dokładnie
- Na talerzu ułóż garść rukoli, a na to dodaj szparagi z krewetkami i dodatkami. Udekoruj kiełkam i posyp grzankami.
- Smacznego